Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ulf Olsson (S). Foto: Sveriges Radio Sjuhärad.
BORÅS

Rejält plus i Borås kassa - bredbandsnätet ska byggas ut

Ulf Olsson: "Lite bättre än nödvändigt"
1:38 min

171 miljoner kronor plus. Förra året gjorde Borås stad ett av de bästa ekonomiska resultaten i modern tid, men trots det vill kommunledningen hålla tillbaka förväntningarna på nya satsningar.

Trots att kostnaden för snöröjning i Borås förra året blev långt dyrare än beräknat så visar ändå Borås ett mycket bra ekonomiskt resultat. Man visar nu upp ett överskott för 2010 på 171 miljoner kronor.

Kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) försöker dock hålla tillbaka förväntningarna på nya satsningar.

– Egentligen ska man inte tala om överskott eftersom det leder till att man tror att vi lägger 171 miljoner på hög, och så är det inte. En del av de här pengarna behövs för att investera i nya skolor, förskolor och liknande, så ett gott resultat bör alltid vara runt 100 miljoner. Sedan är 170 miljoner lite bättre än nödvändigt.

För några år sedan var det sagt att 2010 skulle bli ett tufft år för kommunerna, och Borås budgeterade med 40 miljoner i överskott. Det blev alltså 171 miljoner tack vare betydligt större skatteintäkter än väntat.

Tufft blev det i stället vädermässigt med mycket snö både i början och slutet av 2010.

Gatukontoret tvingades lägga 49 miljoner kronor på vinterväghållning i stället för budgeterade 20, och Fritidskontorets skottade snö på tak till idrottshallar för ytterligare tre miljoner. Totalt 52 miljoner i snöröjningskostnader.

Men alltså - glada miner i Stadshuset.

– Jag tror vi kan utlova en konkret satsning: att se till att hela Borås får en ordentlig bredbandsutbyggnad. Vi kommer göra en satsning på fyra stationer till en kostnad på sex miljoner.

Du är medveten om att många anställda i kommunen nu kommer säga att "nu finns ju pengar. Varför får vi inte fler anställda inom äldreomsorgen" exempelvis. Vad säger du till dem?

– Vi kommer göra en del satsningar, men vi är väldigt försiktiga med att öka de långsiktiga kostnaderna. Då får man problem nästa år när man ska få ihop budgeten, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".