Polis från Sjuhärad nära köra på fotgängare

En polis i Sjuhärad med en viktig position inom polisen i Västra Götaland dömdes i dag till böter för att nära ha kört på ett par med barnvagn vid ett övergångsställe i Göteborg.

Händelsen inträffade en sommardag förra året i Göteborg.

Mannen som var ledig skulle skjutsa en släkting till Sahlgrenska sjukhuset.

Vi ett obevakat övergångsställe vid Korsvägen kom ett en man och en kvinna med barnvagn promenerande och gick ut på övergångsstället. En bil till höger om polismannen stannade men polisen från Sjuhärad bromsade inte utan körde över övergångsstället.

Bakom polismannen låg en polisbil med en patrullerande polis som hade till uppgift att kontrollera trafiken i centrala Göteborg.

– Oj nu måste han bromsa snart, tänkte en polis som i en polisbil befann sig alldeles bakom mannen och såg hur en kritisk situation byggdes upp framför honom med paret som var på väg att passera övergångsstället.

Men någon inbromsning kom aldrig från polismannen från Sjuhärad. Polisen i den patrullerande bilen som befann sig alldeles bakom den aktuella bilen såg hur mannen vid övergångstället fick kasta sig undan och att han var nära att bli påkörd.

Polismannen från Sjuhärad blev sedan stoppad av den patrullerande polisbilen och uppgav att han hade svårt att hitta i staden och att trafiksituationen vid Korsvägen var komplicerad och att han inte hann stanna.

Tingsrätten ansåg att en trafikant måste bemästra hela trafikmiljön och fällde honom därför för att inte ha lämnat företräde vid övergångsstället.

En trafikant måste bemästra hela trafikmiljön och tingsrätten konstaterar att det vara nära att en allvarlig olycka inträffat och fäller därför polismannen. Han döms till böter på 3 000 kronor.