Konflikt inom kyrkan i Gällstad

Kyrkorådet i Gällstad känner sig påhoppat av sin egen kyrkohered, Ulf Jonsson. I ett brev till kyrkorådet skriver Jonsson att det finns en klyfta mellan kyrkorådet och kyrkofolket, och att kyrkorådet utgör en allt ”mindre del av kyrkfolket”. Nu har kyrkorådets vice ordförande hoppat av i protest.

Kyrkorådets nye vice ordförande Lisbeth Gustafsson är mycket upprörd efter Ulf Jonssons brev till kyrkorådet. En del av kritiken handlar om att kyrkoherden anser att kyrkorådet inte går i kyrkan tillräckligt ofta, något som Lisbeth Gustafsson inte håller med om. Själv går hon till kyrkan minst en gång i månaden, och hon tycker inte att kyrkoherden ska ha åsikter om det.
-Man börjar undra om han prickar av vilka som går i kyrkan, säger Lisbeth Gustafsson, ny vice ordförande i kyrkorådet.
Kyrkoherde Ulf Jonsson däremot tycker att det är viktigt att alla, inklusive kyrkorådets medlemmar går i kyrkan så ofta som möjligt. 
-Det är en självklar ambitionsnivå att kyrkorådet, som är det beslutande organet, deltar i gudstjänstslivet, säger Jonsson, som tycker att det hela handlar om vad man väljer att prioritera.
-Det är svårt att säga till de unga i samhället att det är fint om du kommer till kyrkan, men själv avstår jag.
I konflikten ligger också delade meningar om att ta upp en kollekt till Nordisk Östmission och därmed stödja kvinnoprästmotståndare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista