BORÅS

Miljonskador på Daltorp - eleverna är less

1:27 min

Skadorna efter den anlagda branden på Daltorpskolan i Borås blev ännu större än vad som uppskattades i går, och beräknas nu till en miljon kronor. Nu måste scheman göras om för att undervisningen skall fungera.

Skadorna efter gårdagens brandtillbud på Daltorpskolan i Borås beräknas bli drygt en miljon kronor. Det är mer än tre gånger så mycket som uppskattades igår då man trodde det handlade om 200 000 till 300 000 kronor.

Orsaken är allt vatten som runnit ut i skolan på grund av att sprinklersystemet gick igång. Vattnet har runnit ut i stora delar av skolan och även ner i trossbotten. Det gjorde att skolan fick stängas och alla elever gå hem och ett omfattande saneringsarbete inleddes.

Kommunen har försäkringar som täcker skadorna, men självrisken är på en miljon kronor. Allt under det får skolan och kommunen stå för.

Eleverna är arga
Idag är eleverna tillbaka i skolan igen, och arbetet pågår med att lägga om schemat för att undervisningen ska fungera igen. Många elever är bittra över vad som hänt.

– Det känns för djävligt. Det är skolan som förlorar på det och i förlängningen vi. Vi får mindre pengar till material och roliga saker vi skulle kunna göra istället, säger en elev på skolan.

När larmet gick...

– Det var bara att gå ut. Man började undra när det skulle komma och igår var det på riktigt. Det är inte första gången så man börjar tröttna nu.

– Vi skulle ju fått en ny gympasal, och sedan hände detta så nu kommer vi inte få någon. Allt stannar upp nu, säger en annan elev.

Polisen jagar misstänkta
Det är fortfarande oklart vem som tände eld inne på en toalett, och som därmed orsakade förödelsen. I ett nyhetsbrev kallar rektorerna händelsen för ett illdåd från en eller flera personer.

Händelsen är polisanmäld och ett utredningsarbete är i full igång under rubriceringen "Skadegörelse genom brand". Hade branden kunnat sprida sig hade det däremot varit fråga om mordbrand - ett betydligt grövre brott.
Polisen och skolan vill ha tips från övriga elever för att få veta vem som ställt till med eländet.