Roland Andersson: "Landstingen kommer att finnas kvar"

Landstingen kommer att finnas kvar i Sverige, men det blir kanske färre regioner, det tror Roland Andersson, socialdemokratisk ordförande för regionstyrelsen i Västra Götaland. Bakgrunden är en debattartikel i Dagens Nyheter idag, där samordningsminister Pär Nuder skriver att en statlig kommitté ska se över om det verkligen behövs både kommuner och landsting.

Roland Andersson välkomnar att frågan utreds ordentligt, men själv är han övertygad om att landstingen kommer att finnas kvar. Möjligtvis kommer de nuvarande regionerna att bli färre.
-Det är en utveckling som sker ute i hela Europa, och om vi ser på organsiationen av exempelvis sjukvården behövs det ett större upptagningsområdet för att kunna bedriva specialistsjukvård, säger Roland Andersson. Här är Skånde och Västra Götalandsregionen två bra exempel på storlän med högt invånarantal.
I en debattartikel i Dagens Nyheter skriver samordningsminister Pär Nuder att tiden är mogen att se över om det verkligen behövs både kommuner och landsting. När det gäller landets kommuner vill Nuder se om det går att göra fler sammanslagningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista