BORÅS

Netonnet köps av Siba

1:38 min

Imorse stor det klart att Sibas ägare Waldir blir ny majoritetsägare i Netonnet. Ebbe Pelle Jacobssen styrelseseordförande i Netonnet beskriver affären som en ”hostile takeover”.

Trots att Nettonnets styrelse rekommenderat aktieägarna att tacka nej till budet från Waldir, meddelade Netonnets vd och medgrundare Anders Halvarsson att han att han säljer sin ägarandel på 12 procent. Eftersom ytterligare en ägare godtagit budet blir Waldir, som också äger elektronikföretaget Siba, nu majoritetsägare i Netonnet. Majoriteten innebär att Waldir i fortsättningen som har kontroll över vilka som sitter i Netonnets styrelse och ledning.

Ebbe Pelle Jacobssen är styrelseordförande i Nettonet och han är kritisk till den nya majoritetsägaren som inte fört någon som helst dialog med styrelsen inför övertagandet.

-- Vi vet ingenting. Man kan kalla det här en ”hostile takeover” [fientligt övertagande, reds. anm.] när man köper ett företag utan ha föra någon dialog med företagets styrelse eller ledning.

Den här sortens övertagande är ovanligt enligt Ebbe Pelle Jacobssen som konstaterar att han och hans kollegor i Nettonnets styrelse nu måste söka kontakt med den nye majoritetsägaren.

-- Rent affärsmässigt är det så det går till, när ett företag får en ny ägare måste styrelsen ta kontakt med ägaren för att föra en dialog om framtiden. Och det är också upp till den nya ägaren att bestämma om vilka som ska sitta i styrelsen.

Fakta Netonnet

Elektronikföretaget grundades 1999 av Anders Halvarsson och Hans-Krister Andersson och den första lagerbutiken startades i Borås 2001, där huvudkontoret också är beläget. 2010 hade företaget tolv lagerbutiker runtom i Sverige.

2010 hade Nettonet 314 anställda och omsatte 2,2 miljarder kronor.

Källa: Wikipedia, allabolag.se

Joel Wendle

Joel Wendle i Bryssel.

joel.wendle@sr.se
033-177553

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista