SJUHÄRAD

Uppåt för teko efter krisen

1:40 min

Efter att ha varit nere på botten för bara ett par år sedan i samband med finanskrisen så är det nu uppåt för tekoindustrin igen. Fristads vd Stefan Dinér är förundrad över marknadens tvära kast.

Finanskrisen har inneburit en riktig berg- och dalbana för tekoindustrin. Efter en riktig kraschlandning, kom ett lysande år 2010, och även i år ser det bra ut. De två senaste årens snabba växlingar har varit extrema, säger Stefan Dinér, vd för Fristads, ett av flera tekoföretag i Sjuhärad som till och med nyanställer nu.

– Det vi har sett här de senaste två åren är unikt. Jag har varit i branschen sedan 1989 och aldrig upplevt något liknande, och jag tror inte att vi kommer att få uppleva något liknande igen, säger Stefan Dinér, vd för Fristads, ett av flera tekoföretag i Sjuhärad som det går mycket bra för nu.

För Fristads, som har huvudkontor i Borås och ingår i Kwintet Group, som är Europas största tillverkare av yrkeskläder, tvärdog efterfrågan i samband med finanskrisen, berättar Stefan Dinér.

– Under hela 2009 fick vi inga tecken på att efterfrågan ökade. Vi var bortskämda med en tillväxt, så vi började fundera på om det var fel på produkten, eller om vi hade missat något i produktutvecklingen.

Men det var förstås hela branschen som dippade. När vändningen kom upplevde i stort sett hela branschen ett nytt extremår, men av ett helt motsatt slag.

– Helt plötsligt såg man månad efter månad hur vi översteg försäljningen mot motsvarande period föregående år och stämningen i branschen blev betydligt mer optimistisk.

Fristads ökade försäljningen med 30 procent förra året jämfört med 2009 och svensk tekoindustri har återhämtat sig snabbt, också i jämförelse med andra länder.

– Tittar vi på försäljningsutveckling så är Sverige helt outstanding jämfört med både de nordiska länderna och även söderöver.

Det stora hindret nu är att hinna ställa om och tillverka i samma höga takt som efterfrågan ökar, samt den stora bristen på råvaror, olja och bomull, orsakat av oroligheterna i världen. Detta gör att Fristad och andra tekoföretag faktiskt tror att resultatet i år inte blir så högt som det skulle kunna vara, om tillgången på råvaror och produktionen hängde med bättre.

– Till exempel har vi översvämningar i Pakistan, Indien bestämmer sig för att det de producerar behöver de själva, Kina har en stor inhemsk efterfrågan. Så nu är den stora utmaningen att få tag på råvaror, tyger, tillbehör och även produktionskapacitet, säger Stefan Dinér.

Ann-Charlotte Horgby
ann-charlotte.horgby@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista