BORÅS

Chef på Borås Elnät anmäld för mutbrott

1:11 min

En hög chef på det kommunala bolaget Borås Elnät misstänks för mutbrott i samband med en affär i mångmiljonklassen, som chefen höll i. Mannen är polisanmäld.

En chef på kommunala bolaget Borås Elnät är misstänkt för mutbrott i samband med en stor upphandling som chefen höll i. Upphandlingen gäller inköp av elverksmaterial till ett värde av mellan 30 och 40 miljoner kronor och är en av de största upphandlingar Borås Elnät gör.

Borås Elnäts vd Håkan Engblom säger att man "ser oerhört allvarligt på det här" men vill inte berätta hur företaget fick vetskap om det misstänkta mutbrottet eller på vilket sätt chefen ifråga skulle låtit sig påverkas.

Men när P4 Sjuhärad ringer upp den mutmisstänkte chefen berättar han dock själv vad anklagelserna handlar om: bland annat en skidresa till Österrike i början av det här året. Den blev han erbjuden att åka med på av företaget som slutligen vann den stora upphandlingen. Till P4 Sjuhärad bekräftar chefen att han åkte med skidresan:

– Jag såg det som trevlig avkoppling, säger chefen men hävdar att han ska betala för resan själv.

Borås Elnäts vd Håkan Engblom säger att det är emot alla principer att "ens äta en enkel bricklunch" tillsammans med ett företag som ingår i en anbudsprocess. Resor är med andra ord helt uteslutet, oavsett vem som betalar.

Anklagelserna handlar också om att den misstänkte chefen ska ha manipulerat siffrorna i anbudet från det aktuella företaget som också ordnade resan - chefen ska ha berättat för företaget att de låg högt i jämförelse med de andra företag som kommit in med anbud så att företaget hade möjlighet att justera sina siffror. Men detta förnekas av den misstänkte chefen:

– Det finns inget i upphandlingen som är manipulerat, säger han.

Trots misstankarna har Borås Elnät valt att inte stänga av chefen men han har själv valt att stanna hemma från arbetet. Chefen är dock polisanmäld. Ärendet hanteras av Riksenheten mot korruption i Stockholm men där vill man inte kommentera anmälan med anledning av omständigheterna i den.

Upphandlingen har nu också stoppats och kommer att göras om, i praktiken innebär det en extra kostnad för Borås Elnät på ett par hundratusen kronor.

Jenny Hellström

jenny.hellstrom@sr.se
033 - 17 75 66

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista