Mannen bedöms ha varit allvarligt psykiskt störd när mordet begicks. Foto: Jan Soja/SR Skaraborg
SKARAMORDET

Han hörde inre röster

Advokaten: "Det som hänt är förskräckligt"
1:22 min

Idag åtalades den 32-årige man från Skara som i november mördade sin sambo från Borås. Dådet är så makabert att flera av polisens fotografier från mordplatsen hemligstämplats.

32-åringens advokat Tore Brandtler konstaterar att han aldrig tidigare behövt sätta sig in i ett mordfall, som varit så makabert som det här, och han hoppas också att han aldrig behöver göra det igen.

– Det som har hänt är naturligtvis förskräckligt, samtidigt som man kan säga att alltihop förklaras av att han har en allvarlig psykisk störning, säger Tore Brandtler.

32-åringen har uppgett att han hört inre röster som uppmanat honom till dådet.

– Det han berättat är vad han har upplevt och sett, vad de här rösterna har sagt honom att han ska göra, säger advokat Tore Brandtler.

Ett makabert mord
Mordet på den 40-åriga kvinnan från Borås i november var makabert. Huvudet hade skiljts från kroppen och 32-åringen har också erkänt att han ätit delar av den styckade kvinnan som han hade ett förhållande med.

Redan tidigt begärde advokaten att hans klient direkt skulle genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning, och tingsrätten höll med. I den konstaterades sedan under sex veckors undersökningar att mannen är allvarligt psykiskt störd.

Det är också något som åklagaren Lars Johansson kommer att utgå ifrån, eftersom ingen begäran om att rättsmedicinalverkets bedömning ska prövas har gjorts.

Därmed så kommer ett stort antal anhöriga med skadeståndskrav att förmodligen få se 32-åringen dömas till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, tror Tore Brandtler.

32-åringen larmade själv
Larmade När den 32-årige mannen larmade SOS berättade han på telefon för polisen att han mördat och styckat sin sambo. Under det långa samtalet står det klart för polisen att berättelsen är på allvar.

Han berättar utförligt om vad han gjort. Mördat sin sambo med en kniv sedan hon sagt att hon ska lämna honom. Han sluddrar när han pratar, och pratar om medicin och olika psykiska besvär. Han redogör för vad han gjort med kroppen - styckat den och ätit av den.

Greps under lugna former
Mot slutet av samtalet pratar 32-åringen om sin dotter och konstaterar att han förmodligen kommer att få sitta på psyket under resten av livet. Mannen stannar kvar i telefonen hela tiden tills dess att polisen dyker upp. Han följer de instruktioner han får på telefonen och lägger sig på mage i hallen där han grips under lugna former.

I bilen på väg till polisstationen förklarar han att han anser att han gjort sin sambo en tjänst, och polisen konstaterar att han verkar mycket drogpåverkad.

Mannen och kvinnan var ett par sedan början av 2009. De flyttade från Borås till Skara på hösten samma år då de också flyttade ihop i en lägenhet. Förhållandet har beskrivits som långt ifrån harmoniskt.

Tidigare dömd för mindre allvarliga brott
Mannen har ett brottsregister med inslag av mindre svår kriminalitet, som stölder och ringa narkotikabrott. Mordet begicks den 12 november 2010. Han anhölls två dagar senare och häktades ytterligare två dagar senare.

Den rättspsykiatriska undersökningen som offentliggjordes i början av januari visade att han led av en allvarlig psykisk sjukdom både när brottet begicks och vid tiden för den rättspsykiatriska undersökningen.

Sten Lillieström och TT
sten.lilliestrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".