Nej till kommunsammanslagningar i Sjuhärad

Dålig ekonomi leder till kommunsammanslagningar framöver. Det tror sju av tio ledande kommunpolitiker, enligt en undersökning i tidningen Kommunaktuellt. Men de små kommunerna i Sjuhärad har inga planer på sammanslagningar. I ställlet är det mer samarbete som gäller.

Den ekonomiska sårbarheten är stor i små kommuner. Det är bakgrunden till att många ledande kommunpolitiker tror att det kommer att ske kommunsammanslagningar framöver. Herrljunga kommun, där Margareta Yngvesson är kommunstyrelseordförande, samarbetar mycket med Vårgårda, bland annat när det gäller gymnasiet och när det gäller inköp.
Ett fördjupat samarbete ser Margareta Yngvesson som nödvändigt. Enligt Yngvesson går det till exempel inte att hålla uppe all kompetens i en kommun av Herrljungas storlek på egen hand.
Två andra mindre kommuner i Sjuhärad som har ett tätt samarbete är Svenljunga och Tranemo. Kommunstyrelsernas ordförande i Tranemo, Karl-Göran Ekstener, resonerar på samma sätt som Margareta Yngvesson i Herrljunga, att ett ökat samarbete behövs, men några planer på sammanslagning finns  inte i dagsläget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".