Oviss framtid för Torpa stenhus

Framtiden är oviss för Torpa stenhus. De tre kommunerna Tranemo, Borås och Ulricehamn som är inblandade i verksamheten på Torpa har hittills misslyckats med att komma överens med familjen Zethelius som äger stenhuset.

Kommunerna vill ha en förändrad organistation och ett långt avtal, annars dras det kommunala stödet in. Det kan leda till att Torpa stenhus stängs.
Den nuvarande uppgörelsen mellan familjen Zethelius och de tre kommunerna går ut vid årsskiftet. I dagsläget går kommunerna in med pengar för att hålla Torpa öppet.
Under våren och sommaren har kommunerna och familjen Zethelius brevväxlat om en ny uppgörelse. Olika organisatoriska lösningar har diskuterats, men man har kört fast när det gäller kommunernas inflytande. Kommunerna kräver direkt inflytande över hur pengarna från kommuerna används, men familjen Zethelius vill inte låta kommunerna ta kontrollen över deras stenhus.
Resultatet kan bli att ingen överneskommels träffas och att det kommunala bidraget dras in. Det kan i sin tur leda till minskat öppethållande eller att Torpa stenhus stängs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista