Bengt Dufva, utbildningschef i Borås. Foto Bo Thorin
BORÅS

Jobb direkt efter skolan

"Hade en viss rädsla"
1:27 min

I natt går ansökningstiden ut för gymnasievalet. Årets stora nyhet är yrkesutbildningarna som kan leda till jobb direkt efter skolan medan den rakaste vägen till högre studier går via högskoleförberedande program.

Det är flera nyheter i gymnasieskolan till hösten. Dels återupplivas något som liknar den gamla yrkesskolan med program som kan leda till jobb direkt efter skolan eller med lärlingsutbildning med mycket praktik. Dels införs 18 studieinriktade program som ska ge större kunskaper och kvalitet än dagens gymnasieskola, och dels satsas mer på spetsutbildningar, bland annat med entreprenörskap och för de som vill satsa på sin idrott.

– Sven Eriksonsgymnasiet är den stora idrottsskolan i hela Sjuhäradsbygden. Tio förbund har önskat att det skolan ska vara "vår" skola. Det har blivit väldigt populärt

Däremot tycks frigymnasierna ha drabbats hårt. De har de senaste åren lockat drygt 15 procent av eleverna. Men nu är tendensen att det blir färre.

– Det kan vara lite svårt att avgöra hur det blir. Men det jag ser i siffrorna är att de fristående gymnasierna i alla fall inte kommer att öka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".