Projekt ska lösa problemet med deltid

Nu ska ett projekt i Tranemo kommun leda till att deltidsanställda i kommunen som vill jobba mer, ska få göra det. Det säger omsorgsnämndens ordförande, moderaten Lars Vesterlund, som svar på den kritik som riktats mot att många kommunanställda i Tranemo är deltidsanställda.

Tidigare har Radio Sjuhärad berättat att så många som 6 av 10 kommunanställda kvinnor i Tranemo är deltidsanställda. Många av dessa vill gå upp i tjänst, men får inte.  
Facket har länge tryckt på för att få Tranemo kommun att erbjuda större tjänster till deltidsanställda som vill jobba mer, men trots det är det inte mycket som har hänt under de senaste åren.
För att komma tillrätta med problemet har Tranemo kommun nu projektanställt en person, med uppdraget att titta på anställningsförhållandena i kommunen. Målet är bland annat att deltidsanställda ska kunna erbjudas att jobba mer.
-Jag vet att man har varit ute på några enheter och frågat om man vill ha utökad tjäst, och om man är beredd att ta den utökade tjänsten på andra enheter, säger omsorgsnämndens ordförande Lars Vesterlund.
En del av kritiken mot kommunen består i att timvikarier tas in i stor utsträckning, trots att det finns många fast anställda som vill jobba mer. Lars Vesterlund hoppas att man nu med hjälp av det projekt som pågår ska hitta sätt ute på arbetsplatserna att i högre grad använda sig av de fast anställda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista