Flamingos som nu får flytta in. Foto: Borås djurpark
BORÅS

Djurparkens fåglar flyttar in

"Tar larmet på allvar"
1:27 min

Efter gårdagens larm om ett farligt fågelvirus vidtog Borås Djurpark snabbt åtgärder för att hålla tamfåglar inomhus. Driftchefen Bo Kjellson känner sig trygg med de rutiner som finns.

– Man ska ju självklart ta detta på största allvar. Får man in den här typen av sjukdomar i sina djurgrupper, så kan det betyda att man får avliva samtliga djur, säger Bo Kjellson, driftschef på Borås djurpark.

Pärlhöns, tamhöns, strutsar, flamingos, och änder - alla får stanna inne dag som natt på Borås djurpark nu.

Borås djurpark vidtog åtgärder direkt när beskedet kom i går att Jordbruksverket beslutat att tamfåglar i Västra Götaland ska hållas inomhus. Det gäller alla tamfåglar, förutom i Dalsland och Norra Bohuslän, sedan vilda duvor i Alingsås och Mariestad smittats med newcastlesjukan, även kallad duvpest. Det är en plågsam och i regel dödlig virussjukdom, som drabbar framför allt duvor och hönsfåglar.

Viruset är inte farligt för människor.

Efter fågelinfluensan har Borås djurpark upparbetade rutiner att falla tillbaka på för den här typen av smitta.

– Vi står inte helt handfallna när det uppkommer och för varje gång något sådant här händer, desto mer lär man sig och desto säkrare och bättre rutiner får man. Vi tycker att vi har bra rutiner, och jag känner mig inte orolig för framtiden när det gäller New Castle, säger Bo Kjellson.

Fakta

Newcastlesjuka är en mycket allvarlig fågelsjukdom som orsakas av ett virus som tillhör familjen paramyxovirus.
Paramyxovirus indelas i 9 grupper där newcastlejuka tillhör grupp 1. Viruset angriper tarmar, nervsystem och andningsorgan hos många olika fågelarter.

Källa: Jordbruksverket

Tidigare publiceringar

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".