Oro för nya mobilmaster

Den kraftiga utbyggnaden av antalet mobiltelefonmaster har lett till oro på många håll, inte minst i Sjuhäradsbygden. Framförallt är det strålningen från masterna som fått många att protestera.
Caj Rooslund, miljöskyddschef i Borås kommun, säger att man måste ta folks oro på allvar. Han har fått ta emot flera samtal från bekymrade boråsare. Miljöskyddsnämnden har diskuterat utbyggnaden av tredje generationens mobiltelefoni efter att ha pratat med en elöverkänslig kvinna i Sparsör. Hon försökte överklaga ett bygglov för en mobilmast men fick avslag. Kommunerna får inte neka bygglov på grund av att folk är oroliga för att strålningen från masterna kan vara skadlig. Miljöskyddsnämnden vill nu att Borås kommun ska utarbeta kartor där mastfria zoner finns inritade och att man mer uttalat ska ta hänsyn till människors oro. Caj Rooslund tror att en sådan karta skulle kunna vara ett stöd för kommunen för att styra mobilföretagens placering av masterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".