Utbildningschefen i Borås, Bengt Dufva, jobbar på att ordna fram fler platser på de studieförberedande gymnasieskolorna, till exempel Bäckäng. Foto: Bo Thorin
GYMNASIEVALET

Hårt söktryck ger trångt på Bäckäng

Bengt Dufva: ”Bäckäng rymmer inte alla”
1:33 min

Antalet 16-åringar i Borås är färre, trots det får inte alla plats på de gymnasieprogram som de har varlt inför hösten. Men nu lovar utbildningschefen i Borås, Bengt Dufva, att utöka antalet platser så att alla ska få plats.

Ja, trots att antalet 16-åringar fortsätter att sjunka i Sverige och nu är 300 färre i Borås än för bara två år sedan så räcker alltså inte gymnasieplatserna till.

Men det har förstås att göra mer med planeringen och nu är man beredda att tänka om på Utbildningskontoret i Borås. Fler platser ska ordnas fram så att de flesta ska kunna komma in på sina förstahandsval, Undantaget är entreprenörsprogrammet på Sven Eriksonsgymnasiet där det bara kommer att finnas 22 platser trots 38 sökande och Byggprogrammet på Viskastrand dit 108 har sökt men endast 80 kommer att tas in.

– Fastighet- och VVS-programmet har många sökande. till exempel. Men sammantaget ser vi att de studieförberedande programmen har betydligt fler sökande, säger Bengt Dufva, utbildningschef.

Det gör att det kommer att bli trångt på Bäckängsgymnasiet.

– Bäckäng kommer inte att rymma alla om vi ser på ett par års sikt, säger Bengt Dufva, som i första hand förlitar sig på det faktum att antalet 16-åringar också kommer att minska men fler platser ska också fram, lovar han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".