MARK

Förslag om sommarskola får nobben - nu får Pellby svar på tal

Pelle Pellby: ”Helt förbluffande”
1:36 min

Socialdemokraterna i Marks kommun vill starta sommarskola för elever i årskurs nio, för att fler elever ska bli behöriga till gymnasiet. Men de borgerliga sa nej. Pinsamt, tycker Pelle Pellby (S). Men nu får han svar på tal av Moderaten och kommunalrådet Margareta Lövgren:
– Pinsamheten får Pelle Pellby själv stå för, säger hon till Radio Sjuhärad.

Det var i går på kommunstyrelsen som Socialdemokraterna tog upp frågan om en sommarskola för elever i årskurs nio, för att de ska klara de nya högre kraven för att komma in på gymnasiet. Men Socialdemokraternas förslag fick nobben från de borgerliga.

– Jag tycker det är helt förbluffande att de inte ville behandla, istället förde man någon slags administrativ diskussion, säger Pelle Pellby. Pinsamt, för den borgerliga gruppens del, tycker jag.

Men nu får Pellby svar på tal från kommunalrådet Margareta Lövgren (M), hon tycker att Pellby kan vara pinsam själv:

– Jag tycker det är pinsamt att en erfaren politiker som Pellby, han vet att i det demokratiska spelet ingår förberedelse. Att då komma med ett förslag som man bara diskuterat internt, man kan fråga sig vad som är syftet med ett sådant utspel, säger Margareta Lövgren som menar att Pelle Pellby och S vill plocka enkla politiska poäng.

Bakgrunden till förslaget med en sommarskolan är att kraven till gymnasiet höjs rejält i höst, tidigare krävdes godkänt i svenska, matematik och engelska. Men från hösten krävs godkänt i tolv ämnen för att börja på ett teoretiskt program och åtta ämnen för de mer praktiska linjerna.

– Det här vore bra för våra ungdomar, säger Pelle Pellby som menar att kostnaden för satsningen i själva verket är liten då fler behöriga elever betalar sig i längden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".