Borås får tillbaka parkeringsmoms

I tio år tog Borås kommun ut moms på parkeringsavgifterna, ända tills EG-domstolen slog fast att det är fel. Nu får Borås tillbaka sju och en halv miljon kronor. Men de som betalat parkeringsavgifterna, bilisterna, får ingenting.

Att bilister inte får tillbaka pengar har förstås en praktisk förklaring, hur många bilister har kvar sina parkeringskvitton från 1999. Men det finns också en formell förklaring. Avgiften är, enligt kommunens sätt att se det, inte en avgift för att man har disponerat en bit av gatan utan ett sätt för kommunen att reglera trafiken. Så sa också EG-domstolen för fyra år sedan i en dom som gällde staden Porto i Portugal. Parkeringsavgifter är myndighetsutövning och därmed momsbefriad.
I dagarna håller Svenska kommunförbundet och Skatteverket på att slutföra en överenskommelse att Skatteverket ska betala tillbaka de fem senaste årens moms till kommunerna. För Stockholm, Göteborg och Malmö handlar det om hundratals miljoner. För Borås del blir det nästan åtta miljoner kronor, 7,7 miljoner för åren 1999 till och med februari 2004. Borås har ännu inte fått tillbaka några momspengar men man har redan beslutat att lägga en miljon av momspengarna till förbättrat gatuunderhåll. Man har också avslagit en höjning av parkingsavgifterna på gatorna. Kommunen får ju ändå behålla den tidigare momsen. Däremot har man höjt avgifterna på parkeringsplatser på tomter. Där gäller inte momsbefrielsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".