Oro bland flyktingar i Sjuhärad

Oron är nu stor bland Kosovoflyktingar i Sjuhärad, efter att utlänningsnämnden beslutat att verkställa avvisningen av en romsk familj från Kosovo. Eftersom familjen inte kan återvända till Kosovo avvisas den till övriga Serbien/Montenegro, där de blir så kallade internflyktingar.

För två veckor sedan hölls en manifestation på Stora torget i Borås, där flyktingar själva protesterade mot att Sverige vill skicka etniska minoriteter från Kosovo till internflykt i Serbien/Montenegro. Efter att oroligheterna i Kosovo eskalerade i mars i år, har, enligt vad Länderkommittén känner till, inga avvisningar av Kosovflyktingar verkställts förrän nu. Länderkommittén är mycket kritisk till avvisningen eftersom information från bland andra serbiska Röda korset, säger att etniska minoriteter från Kosovo inte kan få sitt skyddsbehov tillgodosett i övriga Serbien/Montenegro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista