1 av 2
Mäklare Peter Carlsson ser det som att spännande utmaning att få sålt kyrkan. Foto: SR Sjuhärad
2 av 2
Den före detta kyrkan i Viskafors. Foto: Mina Benaissa/P4 Sjuhärad.
VISKAFORS

Kyrkan i Viskafors till salu igen

1:35 min

Nu görs ett nytt försök att sälja den före detta kyrkan i Viskafors. Kyrkan blev pub och restaurang, men slogs igen efter inbrott och skadegörelser. Sedan dess har kyrkan varit svårsåld.

Av flera skäl är den före detta kyrkan i Visakfors ett speciellt objekt att sälja.

Kyrkan byggdes 1917 och den sista gudtjänsten höll för fyra år sedan då den också avkristnades. Därefter byggdes den om och blev restaurang. Men lokalen utsattes för skadegörelse och inbrott förra året, och nu är den nedlagd. En bar finns kvar i kyrkorummet som annars är tomt.

I november hade man visning på lokalen utan att få till en försäljning, men igår hölls ytterligare en visning.

– De som kommer på visningarna undrar alltid varför man ska sälja, och man berättar ju det. Jag och hon som äger det nu misstänker att det är pojkstreck - det har ju funnits sprit i byggnaden och så ligger det avsides, säger mäklaren Peter Carlsson.

Han tycker att det på många sätt är spännande att arbeta med försäljningen av den för detta kyrkan. Det tillhör inte vanligheterna inom mäklarbranchen berättar Peter Carlsson, som ser det som en spännande utmaning.

2,3 miljoner kronor är utgångspriset för uppskattningsvis 350 kvadratmeter, men det är svårt att riktigt veta vad värdet är eftersom kyrkan är K-märkt och inte är taxerad som en vanlig byggnad. Intill ligger även en magasinbyggnad och ett före detta bårhus.

– En udda försäljning. Jag har aldrig sålt någon kyrka, och vet inte om någon annan gjort det. Man måste verkligen gilla att bo lite udda för att tycka att det är intressant, säger Peter Carlsson.

Runt fyra sällskap kom på visningen igår. Från Göteborg hade Klas Larsson åkt, för att bo på det här sättet i en kyrka, är en barndomsdröm för honom.

– Jag har alltid varit ute efter ett lite mer unik boende vilket det här är. Bårhuset är väl det som kanske ger en lite konstig känsla men man får se nyktert på det, säger Klas Larsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista