Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Fler unga röker cannabis. Foto: Alvaro Barrientos/Scanpix
2 av 2
Claes Persson har märkt av ökningan av cannabis. Foto: Ninos Chamoun
BORÅS

Fler unga röker cannabis

"Mer liberal attityd idag"
1:32 min

Allt fler ungdomar i Borås röker cannabis. Och attityden mot drogen har har blivit allt mer liberal, säger Claes Persson som är socialsekreterare på missbruksenheten Cedern i Borås. En orsak kan också vara att ANT-undervisningen i skolorna är inte effektiv.

Ökningen började för två år sedan, och bekräftas både av statistik och den upplevelse man har i Borås.

– Vi kan inte säga hur stor ökningen är, säger Claes Persson som är socialsekreterare på missbruksenheten Cedern i Borås. Men det är tydligt att förekomsten av cannabis ökar.

Det finns flera förklaringar till ökningen. En av dem är att attityden mot cannabis har precis som i många andra europeiska länder blivit mer liberal. Samtidigt har det blivit allt lättare att få tag i drogen.

– Sedan finns det ju en kulturell aspekt, säger Claes Persson. Det röks mer i filmer och musik och det smittar av sig även här.

Det var på 70-talet flest 18-åringar testade cannabis. På 80-talet sjönk antalet och för att nu återigen stiga. 10-15 procent av alla 18-åringar i Sverige har rökt cannabis och ungefär tre procent gör det mer regelbundet.

Enligt Claes Persson är det många som initialt mår bra, men att bruket av cannabis ofta leder till stora sociala problem.

En annan orsak kan vara att drogutbildningen i skolorna inte är effektiv. Forskning visar att ANT-undervisningen (alkohol narkotika tobak) inte är effektiv. Ofta bygger undervisning på temadagar där före detta missbrukare eller polis kommer på besök och berättar om konsekvenserna av droganvändning.

Samma sak gäller när en enskild lärare berättar om vad som är rätt och fel. Det resulterar i en moraliserande undervisning som inte stämmer överens med ungdomars bild av verkligheten när det kommer till droger.

– Det som spelar roll är att barn och unga klarar skolan, säger Sven Bremberg, läkare på på Folkhälsoinstitutet. Den särskilda drogundervisningen har ingen direkt effekt när det gäller hur mycket droger ungdomar använder.

Ninos Chaumon
ninos.chamoun@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".