1 av 2
De rödgröna, från vänster Christin Stormvall (V), Eva-Karin Haglund (S), Claes Redberg (S), Per Törnstrand (MP) Foto:Jesper Ingevaldsson
2 av 2
Utredninge fastslår i sista punkten att det blev inte den stora besparing som tänkt. Klick på bilden för att göra den större.
LÄNGHEM - TRANEMO

Ombyggnaden blev inte som tänkt

Ombyggnaden av äldreboendet Solbacken i Länghem blev inte alls som politikerna tänkt sig. Det som skulle bli en besparing på 3, 4 miljoner kronor blev bara en besparing på lite drygt 2 miljoner kronor.

Den kritiserade ombyggnaden av äldreboendet Solbacken i Länghem gav inte de besparingar som kommunen räknat med. Istället för en besparing på 3,4 miljoner kronor blev det istället bara en besparing på 2,1 miljoner kronor

Totalt slutade det back för hemtjänsten på en halv miljon kronor. I dag får politikerna i kommunstyrelsen I Tranemo den här utredningen på sitt bord.

Det har stormat kring Solbacken
Det har stormat förr kring äldre boendet Solbacken i Länghem. För några år sen ville politikerna göra om det särskilda boendet till ett trygghetsboende utan personal nattetid.

Efter protester gjordes bara en del av platserna om - framförallt för att spara pengar.- 3,4 miljoner årligen enligt planerna.

Solbacken blev också en valfråga där oppositionen ville ha besked vad de borgerliga vill med Solbacken före valet, något sådant besked kom inte. ( Se separat artikel).

Skulle bli mindre att göra, blev tvärtom

Trygghetsboendet innebär att de som bor där till stor del ska kunna klara sig själva och få hjälp av hemtjänsten. Men resultatet blev att hemtjänsten fick betydligt mer att göra. De boende larmar oftare än kommunen räknat med och personalen känner sej tvingad att ställa upp.

De många larmen berodde på fler saker, bland annat var flera som bodde på trygghetsboendet i stort behov av vård och andra använde närheten till hemtjänstpersonal att larma för mindre saker. Konsekvensen blev att personalen fick mycket mer att göra än man förutspått.

Oklarheter skapar frustration
Sen har oklarheter om vad som gäller för ett trygghetsboende skapat frustration både hos dom boende och personalen.

Personalinsatserna blev betydligt dyrare än planerat. En det platser men inte alla på trygghetsboendet, kostar till och med mer än på ett särskilt boende visar en genomgång. I praktiken fungerar boendet till viss del som ett särskilt boende idag, - inte minst för att patienterna är sjukare än vad man räknat med.

En annan konsekvens är att det särskilda boende som hela tiden funnits kvar är dyrare på Solbacken än på andra håll.

Och sammantaget gör det här att Tranemo kommun inte kammar hem de besparingar man räknat med.

Solbacken var en valfråga

Vid valet i september var Solbacken en valfråga. Den rödgröna oppostitionen i Tranemo krävde att den borgerliga majoriteten ger besked innan valet om vad som ska hända med Solbackens äldreboende i Länghem.

Tryggetsboende

Trygghetsboende är ett ordinärt boende med en begränsad service som äldre efterfrågar på äldre dagar.
Boendeformen är avsedd för den som klarar sin vardag men hjälp av hemtjänsten eller på egen hand men som bill ha ökad möjlighet till social samvaro.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".