Foto: Scanpix.
BORÅS

Hemlig avlyssning i tingsrätten

På måndagsförmiddagen försökte någon spela in en överläggning bakom stängda dörrar i Borås tingsrätt. När åhörare ombads att lämna rättssalen lämnade någon kvar en mobiltelefon som bandadade rättens samtal.

Det var vid halv tio igår förmiddag som domstolen skulle ha enskild överläggning i ett misshandelsmål. Alla utom rättens ordförande och nämndemännen skickades ut och dörrarna stänges igen.

Då upptäckte man att någon lämnat kvar mobiltelefonen i rättssalen med telefonens ljudinspelning igång.

På polisen säger man sig aldrig varit med om något liknande, och en utredning har nu startat om brott mot sekretesslagen. Telefonen kommer nu att undersökas mer noggrant, och polisen hoppas kunna spåra ägaren.

Chefen på Borås tingsrätt Bertil Bondesson har heller aldrig hört talas om att en överläggning avlyssnats i en rättssal i Sverige.

Till nyheterna säger han att man anat att något sådant här skulle kunna kunna hända, och efter vad som hände igår har man nu på allvar börjat diskutera om man ska ändra sina arbetsrutiner.

Vad det skulle innebära är däremot för tidigt att säga - exempelvis är Bondesson osäker på om man ens har rätt att ta ifrån åhörare deras telefoner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".