Fuskanklagade läraren friad

Han pekades ut som en fuskdoktor som inte hade någon riktig examen. Under flera månader levde läraren på högskolan i Borås med anklagelserna. Nu frias han av en oberoende utredning.

Den misstänkte läraren avlade en doktorsexamen, en så kallad phD på ett universitet i USA för 13 år sedan. Efter påståenden om att det handlade om en bluffexamen tillsatte högskolans rektor Said Irandoust en utredning. I den framkommer att det amerikanska universitetet inte har svensk universitetsstatus och att lärarens doktorsexamen därför inte är jämförbar med en svensk.

Däremot har det inte varit fråga om någon så kallad bluffexamen; läraren har inte köpt en falsk examen. Han har dessutom inte använt den mer än som titel på sitt visitkort. Enligt skolans informationschef Sten Dellby, får läraren med största sannolikhet behålla sin anställning på högskolan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".