Sommarjobbare får stå ut med oacceptabla villkor

Många sommarjobbande ungdomar får stå ut med arbetsförhållanden som vuxna aldrig skulle acceptera. Men det är viktigt att ungdomar som misstänker att deras lön är för låg verkligen vågar berätta om det för facket. Det säger Claes-Göran Thunberg, avdelningsordförande på Kommunal Älvsborg.

På fackförbundet Kommunal är man väl medveten om att sommarjobbande ungdomar ofta råkar illa ut, och får jobba under orimliga och orättvisa arbetsvillkor.
Sedan Kommunal slogs ihop med Lantarbetarfacket för några år sedan får Claes-Göran Thunberg, avdelningsordförande på Kommunal Älvsborg, ta hand om fall där ungdomar anställs av små privata arbetsgivare, som bärplockare.
Långt ifrån alla betalar den timlön på mellan 40 och 60 kronor som Kommunal tycker är lämplig för sommarjobb. Ofta saknas det också skrivna kontrakt, och arbetsgivarna kan ändra anställningsperioder och arbetstider som de vill.
För de ungdomar som får problem kan man ringa anonymt till fackets hjälptelefon, och berätta om sin arbetsplats.
De flesta arbetsgivare brukar rätta sig efter påpekanden från fakcet, säger Claes-Göran Thunberg.
Många arbetsgivare är ju trots allt beroende av ungdomar under sommaren. Det kan känns jobbigt att avslöja en chef, men det kan samtidigt leda till att arbetsförhållandena blir bättre, säger Claes-Göran Thunberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista