Fjärilar får nya namn i höst

Till hösten ska några av de nordiska fjärilarna få namn. Västergötlands landskapsinsekt, alkongblåvingen, får behålla sitt namn. Men en del andra fjärilar får byta namn framåt hösten. Sedan följer namngranskning av alla andra nordiska djur.

Det duger alltså inte att bara säga fjäril. Det heter nässelfjäril, sorgmantel, påfågelöga och så vidare. De fjärilarna kommer att få behålla sina namn, men många andra kommer få nya namn till hösten. Allmän ängssmygare till exemempel. Den fjärilen är inte så vanlig längre, och därför kommer ordet allmän plockas bort.
Namnen på de nordiska djuren är bara en del i ett enormt arbete för att få ordning på svenska växter och djur, både kände och okända. Runt 30 000 arter ska beskrivas i detalj, med teckningar, foton och beskrivningar av levnadssätt.
Hela arbetet tar upp emot 20 år, och beskrivs som det största bokprojektet någonsin i Sverige. En förhoppning med det hela är att fler ska bli intresserade av att lära sig vad djur och växter heter. Samtidigt som miljövården ska bli mer angelägen för gemene man.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista