1 av 2
Foto: Emma Svensson/P4 Skaraborg, Sveriges Radio
2 av 2
Turid Inghammar i Skara. Foto: Emma Svensson/P4 Skaraborg, Sveriges Radio
försäkringskassan

Kyrkan tar strid för utförsäkrade

”Vi hoppas kunna påverka systemet”
1:23 min

Allt fler vänder sig till kyrkan för stöd efter att de blivit utförsäkrade. Skara stift har startat upprop mot utförsäkringarna av sjuka.

Turid Inghammar är stiftsdiakon i Skara och hoppas att upproret kan leda till en förändring.

– Vi hoppas att vi ska kunna påverka sjukförsäkringssystemet så att man inte blir utförsäkrad.

"Måste göra något"
Långtidsarbetslösa och personer som utförsäkras från sjukförsäkringen får det allt tuffare och nu vill kyrkan vara med och påverka.

– I våra vigningslöften har vi faktiskt lovat att vi ska stå på de svagas sida. När vi ser att människor i samhället mår dåligt och att de kommer till oss, då måste vi verkligen agera. Vi måste göra något, säger Turid Inghammar.

Gör skillnad
Biskopen i skara stift har skrivit en debattartikel och namnlistor ska samlas in. Uppropet mot utförsäkringar är en gräsrotsrörelse inom Svenska kyrkan, driven av diakoner som möter allt fler som söker hjälp hos kyrkan, säger Turid Inghammar.

– Jag märker det när diakoner i stiftet ringer mig och berättar hur eländigt de här människorna har det. Jag hörde en diakon berätta att hon gett en mamma en 50-lapp så att hennes dotter kunde gå på disco. Så det är små saker som gör skillnad.

Tror du att ert uppror kan påverka?
– Ja, det måste jag tro.

Emma Svensson
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".