1 av 2
Tsunamivågor träffade hus i Natori. Foto: Kyodo news/Scanpix.
2 av 2
Kristin Axelsson från Ulricehamn studerar i Honolulu. Foto: Privat.
TOKYO/HAWAII

Katastrof i Japan - svenskar mitt i kaoset

Johan i Tokyo: "Får inte tag i mamma"
1:32 min

Japans östkust har vräkts över ända efter landets kraftigaste jordbävning i modern tid. Kristin från från Ulricehamn och Johan från Göteborg finns mitt i krisen.

Strax efter sju imorse svensk tid kom de första rapporterna om att en större jordbävning inträffat i havet utanför Tokyo.

En tsunamivarning utfärdades, men det stoppade inte de 10 meter höga vågor som senare slog in över Japans östkust och orsakade enorm förödelse. Värst drabbat är området runt Sendai i nordöstra Japan.

Johan - mitt i jordbävningens Tokyo
En av de svenskar som finns i Tokyo är Johan Zetterholm som pluggar till arkitekt på Chalmers och är i Japan som utbytesstudent. Han var nere i tunnelbanan när skalvet kom.

– Det skakade till rejält, människor skrek och sprang mot utgångarna. Det skakade ganska mycket så man stapplade fram. Det enda råd man ger nu är man att inte ska drabbas av panik, och bara ta det lugnt.

Vad har du för planer nu?

– Jag ska försöka få tag på min mamma. Hon är här och semestrar, är uppe i bergen igår och skulle komma in till stan med tåg idag. Men när jordbävningen bröt ut stannade all tågtrafik i hela Japan, och telefonerna är avstängda så jag har inte fått tag i henne.

Kristin från Ulricehamn är på Hawaii
I Honolulu på Hawaii tjöt varningssirenerna varje timme efter att tsunamihotet blev känt, och där finns Kristin Axelsson från Ulricehamn - student på universitetet i Waikiki.

Under dagen flydde många upp i bergen för att undkomma de vågor som som man förväntade sig skulle slå in över ö-gruppen. Kristin bor dock i ett högt hus och valde att stanna.

– Jag var ute och hjälpte en norsk kompis att flytta sina saker hem till oss. Hon bor jättenära stranden på bottenvåningen. Då insåg vi hur öde det var på gatorna, affärerna har stängt. Det är bara mycket trafik, många åker ifrån Waikiki. De uppmanar att bunkra upp med vatten, eller fylla upp flaskor. De säger att strömmen kan försvinna. Det är nästan omöjligt att ringa eller smsa, nätet är så belastat.

Nu klarade Hawaii sig bättre än Japan. Vid 15-tiden svensk tid sköljde mindre vågor in på mellan 1 och 2 meter, och dränkte stränderna i bland annat Honolulu.
En del skador har rapporterats, men inte ens i närheten av det som drabbat Japan.

TEMASIDA | #link=252647#UR Samtiden Tema: Naturkrafter
BAKGRUND | #link=252608#Ekots utrikesbakgrund
BAKGRUND | #text=4396028# 2005-01-17
WEBB-TV | #link=252632#Nyhetsbyrån AP
TWINGLY | #link=252650#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".