KATASTROFEN I JAPAN

Spänd väntan i Tokyo

1:21 min

Oroliga kärnkraftverk, mat som börjar ta slut i butikerna och inställda tåg - så ser läget ut i Japan just nu. Alla väntar nu på det stora skalvet man tror ska komma.

– Det är väl inte så jättekul att vara här just nu. Det är mycket oroligheter, och man går mest runt och väntar på att det ska bli bättre.

Som det ser ut nu kan Johan Zetterholm inte ta sig till jobbet, och flickvännen som skulle kommit dit på semester vill inte åka. För även om läget är relativt lugnt i Tokyo är staden i något av en chock.

– Det är extrema köer på tunnelbanestationerna, och i matvarubutikerna. Butikerna är länsade på mat och folk bunkrar upp nu - de väntar på det andra skalver som ska komma.

Johan Zetterholm berättar att det pratas om att det är 70 procents sannolikhet att det kommer ett efterskalv inom två dar.

– Folk är orioliga att det ska slå ut ännu fler reaktorer.

Hur pratar man om strålningen från kärnkraftsreaktorerna?

– Folk trissar upp varandra och det är klart man är rädda att reaktorn ska explodera och att det ska bli en härdsmälta. Men det verkar ju som att det är en väldigt liten sannolikhet att det kommer hända.

I övermorgon flyger Johan Zetterholm hem till Sverige igen.

Läs mer

Sara Johansson

sara.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista