VÄSTRA GÖTALAND

Riksdagman mycket kritisk till omskärelse

Läkare på SÄS sa nej att omskära friska små pojkar av religösa skäl. Nu ska istället Västra Götalandsregionen köpa in läkare som kan utföra ingreppet. "Fullständigt absurt", tycker nu riksdagsman från Sjuhärad.

Regionen söker omskärare

Rekommendationen från Sveriges kommuner- och landsting för två år sedan, att alla landsting ska erbjuda omskärelse av pojkar av icke medicinska skäl, väckte debatt. Läkare på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås sa till exempel nej till att utföra ingreppet.

I höst kommer dock omskärelse att erbjudas, också i Västra Götaland. För att komma runt problemet att vissa anställda läkare sagt nej tänker regionen nu köpa in tjänsten från privatläkare.

– När man gör ett sådant här ingrepp av icke medicinska skäl så finns det delar av läkarkåren som inte tycker att det är rätt, och då har vi löst det genom att gå ut och göra en upphandling bland privatläkare som kan göra det här, säger Lars-Olof Rönnqvist, sjukvårdsdirektör för Västra Götalandsregionen.

Särskilda regelverk styr när omskärelse ska ske, judiska pojkar ska omskäras inom en vecka medan muslimska pojkar kan vänta något längre.

– Det handlar kanske inte om efterfrågan i första hand. Det vi är måna om är att de här pojkarna ska tas omhand på ett medicinskt adevkvat sätt. Det har förekommit att omskärelser har gjorts under mindre ordnade former och då har pojkarna drabbats av komplikationer och det vill vi undvika, säger Lars-Olof Rönnqvist.

Vedrana Sivac
vedrana.sivac@sr.se

"Fullständigt absurt"

Jan Ericson

Riksdagsmannen Jan Ericson är mycket kritisk till att skattepengar ansvänds att omskära små pojkar. "Fullständigt absurt" menar Ericson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista