BORÅS

Förlamad efter operation - sjukhuset anmälde inte

1:36 min

Efter en bukfetmaoperation, så kallad gastric bypass, på Södra Älvsborgs Sjukhus i oktober blev en kvinna förlamad och fick grav närminnesstörning. Trots att det var fem månader sedan är det först nu som sjukhuset förbereder en Lex Maria-anmälning efter att anhöriga anmält ärendet till socialstyrelsen.

– När det här kom till min kännedom för ett tag sedan så har jag bedömt det som att det är en typ av ärende som vi ska göra en Lex Maria-anmälan på. Sedan är det så att själva inskickandet av anmälan inte behöver ske omedelbart utan inom två månader, säger Jerker Isaksson som är chefsläkare på Södra Älvsborgs sjukhus.

Det var ju fem månader sedan det här inträffade.

– Ja, det är riktigt. Men det har handlagts inom kliniken tidigare och uppenbarligen har de där inblandade inte tolkat det på riktigt samma sätt. Men när jag har tittat över fallet så anser jag att fallet bör anmälas enligt Lex Maria och det kommer vi att göra också.

I oktober genomgick en kvinna i 40-årsåldern från Mark en gastric bypass-operation. Efter operationen fick kvinnan svåra besvär med blödningar och hjärtstillestånd. Ett par månader senare konstaterade läkare att kvinnan efter operationen fått grav närminnesstörning och är förlamad i benen.

Gastric bypass-operationer är en relativ ny typ av ingrepp på Södra Älvsborgs sjukhus och vi har tidigare rapporterat att komplikationer uppstått i samband med operationer. Men enligt Jerker Isaksson ska patienter inte behöva vara oroliga inför sin gastric bypass-operation på Södra Älvsborgs sjukhus.

– Patienterna ska ha fått noggrann information om vilka risker operationen innebär och vad man kan förvänta sig i efterförloppet, både i form av förbättrad livskvalitet men också eventuella komplikationer. Men så allvarliga händelser som den här ska man inte behöva vara oroliga för.

Erik Bergström
erik.bergstrom@sr.se

Tidigare publicering

#link=253279#

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista