JORDBÄVNINGSKATASTROFEN I JAPAN

Sjuhäradsbor i Tokyo

1:27 min

Oron efter jordbävningen och haverierna i flera kärnkraftsreaktorer gör nu att många utlänningar i Japan vill lämna landet. Flera Sjuhäradsbor befinner sig i Japans huvudstad Tokyo, bland andra Martin Grönberg från Länghem och Marcus Eriksson från Vårgårda.

– Vi har resonerat som så att det nästan inte finns någon anledning att inte ta sig härifrån och sedan invänta vad som händer. Blir det bättre åker vi tillbaka, men så länge det fortfarande är osäkert så stannar vi utomlands, säger Martin Grönberg från Länghem.

Marcus Eriksson från Vårgårda finns också på plats i Tokyo. Han måste lämna landet för att kunna söka nytt visum men tänker försöka ta sig tillbaka så snart han kan. Han upplever inte att det skulle vara farligt att stanna i Tokyo.

– Jag är inte speciellt orolig för kärnkraftverket man har bekymmer med. Den engelska ambassaden har ett utlåtande som säger att Tokyo inte är i riskzonen över huvud taget, så jag upplever det inte som så oroligt.

Erik Bergström
erik.bergstrom@sr.se

Jenny Hellström
jenny.hellstrom@sr.se

Mattias Johansson
mattias.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista