NetOnNet lämnar börsen

NetOnNet lämnar börsen som ett resultat av Sibas köp av boråsföretaget. Igår ansökte NetOnNets styrelse om att aktierna ska avnoteras från Stockholmsbörsen. Börsen har accepterat och sista dag för handel med börsen är 1 april.

Boråsföretaget NetOnNet vill lämna börsen. Bolagets styrelse har ansökt om avnotering från Stockholmsbörsen.

Börsen har accepterat och sista dag för handel i bolagets aktier är 1 april.

För en knapp månad sen blev elektronikkedjan Sibas ägare Waldir storägare i e-handelsföretaget Nettonet.

Det uppfattades då som ett aggressivt köp när SIBA:s ägarbolag hade samlat på sig så mycket aktier att de enligt reglerna kunde köpa in resterande aktier.

Ebbe Pelle Jacobsen kallade det hela för ett "hostile takeover" (alltså ett fientligt övertagande) och sa då att han som styrelseordförande inte hade fått någon information om vad den nya majoritetsägaren hade för avsikter med Netonnet.

VD sålde sina aktier
Trots att Netonnets styrelse hade rekommenderat aktieägarna att tacka nej till det bud som Waldirs lagt på aktierna i Netonnet, så meddelade Netonnets VD Anders Halvarsson överraskande att han accepterade budet och sålde sin ägarandel på 12 procent.

Eftersom ytterligare en större aktieägare också godtog Waldirs bud, innebar det att Waldir, som också äger Netonnets konkurrent Siba, blev majoritetsägare i Netonnet med över 50 procent av aktierna.

Därmed så blev det Waldir som fick kontroll över vilka som sitter i Netonnets styrelse och ledning.

Uppmärksammades redan 2006
Redan 2006 uppmärksammades SIBA:s köp av aktier i boråsföretaget.

Då sa SIBAs att det enbart skulle betraktas som en finansiell investering, enligt Sibas vd Fabian Bengtsson. Anders Halvarsson vd för Boråsföretaget Net On Net hade då haft ett möte med Sibas ledning för att få slut på spekulationer kring affären.

Då för fyra år sedan hade Sibafamiljen lagt ut ca 50 miljioner kronor för att investera i NetOnNet aktier. För det har fick de 12 % av Boråsföretagets aktier.

Pär Sandin

par.sandin@sr.se
033-177561

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista