TRANEMO

Skolorna ska tillbaka på spåret

1:36 min

När Arbetsmiljöverket granskade skolor i Tranemo kom de fram till att rektorernas arbetsbörda var för stor och kommunen hotades av vite. Nu har en åtgärdsplan lämnats in som ska få bort problemen.

Efter att Arbetsmiljöverket granskat skolorna i Tranemo fick Tranemo i januari ett föreläggande om vite på 100 000 kronor om inte rektorproblemen åtgärdades.

För några dagar sedan lämnades en åtgärdsplan till Arbetsmiljöverket.

– Vi har satt igång ett utvecklingsarbete med skolasssistenterna för att öka deras professionella roll gentemot rektorerna, och vi har andställt en person som ska avlasta rektorerna och utveckla rutiner och säkerställa kvalitén, säger Mats Lundborg - bildningschef i Tranemo.

I sitt föreläggande skrev Arbetsmiljöverket att kommunen senast den 15:e mars skulle åtgärda problemen, och att personen inte tillträder förrän efter semestern är ett problem erkänner Mats Lundborg.

– Nej egentligen räcker det inte om vi ska vara riktigt krassa, men det är det vi lyckas få hem just nu så att säga.

Vad tror du Arbetsmiljöverket säger om detta, om det nu ändå är en lösning som inte riktigt kommer träda i kraft förrän efter sommaren?

– Efter den dialogen vi haft med handläggaren där är jag övertygad om att de kommer tycka att detta är den bästa lösningen vi kan göra, därför att vi tänker långsiktigt.

Alen Fazlic på Arbetsmiljöverket har läst kommunens svar och tycker att åtgärderna ser bra ut på pappret, men han vill inte uttala något definitivt förrän han talat med de inblandade i Tranemo kommun.

Mats Lundborg känner sig övertygad om att hotet om vite nu är undanröjt, och hävdar att arbetssituationen i Tranemo blivit bättre för rektorerna.

– De mår bra nu, säger Lundborg.

Erik Bergström
erik.bergstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista