Minskade kommunbidrag till idrotten - men inte i Sjuhärad

Fyra av tio svenska kommuner skär ner bidragen till idrottsföreningarna, visar en undersökning som Riksidrottsförbundet presenterar idag. Men i Sjuhärad är nedskärningarna inte alls lika omfattande.

Av alla landets 290 kommuner är det 70 kommuner som minskar sitt stöd till idrotten i år. Inför kommande år räknar ytterligare 89 kommuner med att skära ner på bidragen.

Men detta stämmer inte i Sjuhärad. Här är det endast två kommuner, Svenljunga och Herrljunga, som uppger att det finansiella stödet förändrats.

I Svenljunga har det generella föreningsstödet sänkts. Dessutom har kommunen gjort besparingar på förvaltningsnivå och tagit bort stödet för lönebidragsanställda.

I Herrljunga har kommunen försämrat stödet till idrottsanläggningarna genom att höja avgifterna för föreningarna och genom att ge minskad service i form av besparingar. Sedan har Herrljunga också höjt inträdesavgifterna och minskat kommunens egen kostnad genom att överlåta en del av driften av anläggningarna till föreningarna själva

Alla övriga kommuner i Sjuhäradsområdet uppger att de inte förändrat stödnivåerna, enligt riksidrottsförbundets genomgång.

Riksidrottsförbundet säger att det tror att det minskade stödet kan leda till att idrottsklubbarna höjer sina avgifter och att det blir dyrare för barn att idrotta, vilket skulle innebära ökad segregation och på sikt försvaga den svenska idrottens ställning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista