SVENLJUNGA

Kokko får tillbaka jobbet

0:50 min

Svenljungas kommunjurist Risto Kokko, som varit avstängd från sitt jobb på grund av anklagelser om att han skulle varit hotfull mot en överordnad, får tillbaka sitt jobb. Det kom kommunledningen i Svenljunga överens med Risto Kokko om igår.

Igår kom avstängde kommunjuristen i Svenljunga, Risto Kokko, överens med kommunledningen om att han återgår till jobbet.

– Det känns som en lättnad, skönt att det är över - äntligen. Nu stryker vi ett streck över det här och går framåt, för kommunens bästa, säger Risto Kokko till P4 Sjuhärad, men han ser inte uppgörelsen som en seger:

– Nej, jag ser det inte på det sättet överhuvudtaget, att jag skulle vunnit. Däremot har jag fått en upprättelse och kan nu styrka ett streck över det här. Jag hyser inget agg mot någon.

Vad har du lärt dig på det här?

– Det vågar jag inte säga men det som inte tar död på en stärker en.

Det var när Risto Kokko klagade på den psykosociala arbetsmiljön i kommunen som fyra av de högre tjänstemännen försökte bli av med honom. Han skulle också polisanmälas för att ha varit hotfull mot sin chef, något han själv förnekar men stängdes ändå av från sitt jobb. Sedan dess har kommunchefen fått sparken och två tjänstemän har sagt upp sig, däribland personalchefen. Men Risto vill inte se tillbaka och vara bitter utan se framåt.
I slutet av april börjar han jobba igen.

– Skönt att det är över, nu har vi kommit överens om att vi stryker ett streck över det som varit och ser framåt, för kommunens bästa, säger Risto Kokko.

Högsta ansvarig för turbulsensen i Svenljunga är kommunalrådet Eva Johansson (C). Hon vill inte heller lasta någon, sig själv inräknad.

– Det är säkert att folk har gjort rätt och fel, men det är sådana saker man upplever på alla ställen.

Hör du själv till de som gjort fel?

– Jag kan säkert ha gjort felaktiga saker och bedömningar i det här, säger Eva Johansson som dock inte vill precisera vad.

Mikael Olmås

mikael.olmas@sr.se
033-177579

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista