BORÅS

13-åringar langade knark på Boråsskola

1:15 min

Två 13-åriga pojkar i Borås är misstänkta för att ha använt och langat narkotika till kamrater. Det hela uppdagades efter att en 15-årig flicka hittats svårt medtagen på en toalett, efter att ha rökt någon form av narkotika.

– Jag har ingen statistik exakt hur många det är men min uppfattning är att det här kryper allt längre ned i åldrarna, säger kriminalinspektör Hans Andrén som märkt av en ökning av narkotikaanvändande även i riktigt unga åldrar, även om det är ovanligt. 

Allt avslöjades när en 15-årig flicka hittades utslagen på en skoltoalett i förra veckan. En 13-årig pojke på en högstadieskola i Borås misstänktes ha försett skolkamrater med narkotika.

Enligt skolans rektor är det flera elever mellan 13 och 15 år som har använt narkotika som de fått av den 13-åriga pojken.

Rektorn berättar att han i torsdags fick tips om att det kunde förekomma narkotika på skolan, och dagen efter uppdagades det hela. Då hittades den 15-åriga flickan svårt medtagen på en av skolans toaletter efter att ha rökt cigaretter med någon form av narkotika.

Skolan har anmält händelsen till både polisen och socialtjänst. Ett brev med information om vad som hänt skickades igår ut till samtliga elevers föräldrar och idag på morgonen kommer eleverna få möjlighet att prata om det som hänt.

Rektorn säger till P4 Sjuhärad att det viktiga för skolan nu är att prata ut om det som hänt, så att både barnen och deras föräldrar kan känna att barnen är trygga på skolan.

Under utredningen har det visat sig att det handlar om minst två 13-åringar som  langat knark till kamrater.

Eftersom pojkarna som misstänks ha förmedlat narkotikan är under 15-år, så lämnar polisen över ärendet till socialtjänsten. När det gäller de elever som har använt narkotika så är de misstänkta för narkotikabrott, eget bruk, och socialtjänsten blir inkopplad också för dem.

När det gäller den 15-åriga flickan som använt narkotika så kommer även åklagare att kopplas in.

Joel Wendle

Joel Wendle i Bryssel.

joel.wendle@sr.se
033-177553

Jesper Ingevaldsson

Skicka e-post
033 - 17 75 86

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista