BORÅS

Skatteverket granskar parkeringstillstånden

1:44 min

Kommunanställda i Borås betalar 60 kronor i månaden för parkeringstillstånd som i vissa fall i själva verket är värda flera hundra kronor i månaden.

Skatteverket har inlett en granskning av de här parkeringstillstånden, som kan leda till att Borås stad får betala stora summor retroaktivt i arbetsgivaravgifter och skattetillägg.

Omkring tusen kommunanställda i Borås utnyttjar möjligheten till ett parkeringstillstånd. För de allra flesta handlar det om en kostnad på 60 kronor i månaden, som Borås stad drar av på den anställdes nettolön.

För att ett parkeringstillstånd inte ska räknas som en skattepliktig förmån, så ska arbetsgivaren ta ut en marknadsmässig avgift av den anställde. Men en snabb titt på parkeringsbolagets hemsida visar att på två av de aktuella parkeringarna, där kommunanställda får stå för 60 kronor i månaden, så kostar ett månadskort i själva verket 350 respektive 200 kronor i månaden. Det gäller Krokshallsberget och parkeringen Gjutaren på Magasinsgatan. Även på parkeringen Nornan alldeles intill stadshuset får kommunanställda stå för 60 kronor i månaden. För allmänheten kostar det 10 kronor i timmen att stå i det området.

Lars Nordin är chef på lokalförsörjningskontoret på Borås stad, säger sig inte ha känt till att det är så stor skillnad mellan vad de kommunanställda betalar och marknadsvärdet på parkeringstillstånden.

– Det känns inte så bra, det får vi rätta till i så fall. Det känns ju dumt om det är så stor skillnad.

Men Lars Nordin menar ändå att 60 kronor i månaden inte är helt orimligt när det gäller parkeringarna runt stadshuset, eftersom det bara en liten bit bort går att stå gratis längs gatorna, bland annat i Villastan.

Om Skatteverket bedömer att de kommunanställda fått parkera för billigt kan myndigheten komma att kräva Borås stad på arbetsgivaravgifter och skattetillägg retroaktivt för något eller några år tillbaka - men Lars Nordin hoppas att så inte blir fallet.

– Vi har försökt att ordna parkeringarna på bästa sätt. Vi har tagit betalt och gjort vår bedömning men om skatteverket gör en annan rättar vi oss givetvis efter det. Det vore synd om det blir en retroaktiv påföljd för vi har försökt tänka till om det här.

Joel Wendle

Joel Wendle i Bryssel.

joel.wendle@sr.se
033-177553

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista