Salmonellan på stuteriet Broline extra agressiv

Den salmonella som har drabbat stuteriet Broline i Svenljunga är en extra agressiv och besvärlig salmonellasort. Det rapporterar Jordbruksverkets art- och smittskydssenhet.

Av knappt 300 hästar på stuteriet har 14 visat sig vara smittade med salmonella.

Än så länge är det helt säkert att fyra föl bär på smittan. Ytterligare 10 hästar har gett positiva resultat. Men för att vara helt säker ska nya prover tas.

De smittade hästarna har inte blivit särskilt dåliga, och smittan kommer läka ut av sig själv. Än så länge vet man inte var smittan kommer ifrån, men prover på fodret har visat att det åtminstone inte finns några spår av smittan där.

Men även om smittan inte verkar ha spridit sig så tycker ändå My Sahlman på jordbruksverket att utbrottet bör tas på allvar.
- Överhuvudtaget är ett salmonellautbrott allvarligt, säger hon.

Stuteriet är fortfarande spärrat i avvaktan på att smittan ska försvinna. Stuteriets verksamhet med spermaleveranser har dock inte påverkats av salmonellasmittan eftersom den ligger en bit ifrån de övriga stallen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista