Hällegårdens förskola i Borås en miljon dyrare än väntat

Det blir betydligt dyrare att bygga den nya förskolan Hällegården på Norrby i Borås än vad politikerna trott. Den allt hetare byggmarknaden gör nu att kommunen kan tvingas betala över en miljon mer än ursprungligen beräknat för Hällegården.

När Hällegårdens förskola stängdes för två år sedan på grund av fuktproblem så avsatte politikerna tio miljoner kronor till en ny förskola, på samma plats som den gamla.

Nu visar det sig att det lägsta anbudet på den nya förskolan är på 11,2 miljoner - hela tolv procent över politikernas anslag - trots att man ansträngt sig för att hålla nere kostnaden och trots att man inte räknat in hyrkostnaden för de baracker som kommunen tvingas hyra under de år förskolan varit stängd. I kalkylen på 11,2 miljoner ingår bland annat 1,1 miljoner för oförutsedda utgifter och kostnader för byggherren.

Politikerna i lokalförsörjningsnämnden tycker att politikerna i fullmäktige gjort en felbudgetering och underskattat kostnaden, samtidigt som marknadspriserna har ökat under de två år som gått sedan den gamla förskolan stängdes - och därför begär man nu mer pengar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".