Avfallsutbildning på Högskolan i Borås blir regeringsfråga

Högskolan i Borås har vänt sig till regeringen för att få starta en utbildning i avfallshantering - för indier. Detta trots att högskoleverket redan sagt nej till utbildningen.

Enligt högskolan är utbildningen viktig både för ingenjörsprogrammet på högskolan - och för Borås som en spjutspets i arbetet med sopsortering, förbränning och energiproduktion.

Högskoleverket har sagt nej till utbildningen i avfallshantering därför att den strider mot förordningen av uppdragsutbildning. Högskolan menar dock att den paragrafen inte är tillämpbar eftersom det i det här fallet handlar om studenter från ett annat universitet - i det här fallet i indien - och inte anställda vid ett företag.

Och i det perspektivet kan regeringens prövning vara värdefull även för andra högskolor - och i framtiden bli prejudicerande.

Utbildningen är också intressant ur ett bredare boråsperspektiv. Borås håller på att utmärka sig med spetskompetens när det gäller både sopsortering och förbränning genom Sobacken och Ryaverket. Dessutom finns Statens provningsanstalt som en stor resurs i utvecklingsarbetet för att få en optimal sopförbränning.

Att då få en internationell avfallshanteringsutbildning på högsklolan i Borås skulle bli något av ”grädden på moset”. Och då skulle den samlade kompetensen i Borås dessutom kunna bidra till en bättre sophantering och energiproduktion i Indien och andra delar av världen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".