Många tonårsflickor i Borås mår dåligt

Många tonårsflickor i Borås mår dåligt. Hårdare villkor som gäller för unga flickor idag leder till ökat våld och problem med skolarbetet, det säger vuxna som arbetar med ungdomar.

Skolan har blivit en alltmer frustrerande arbetsplats, både för ungdomarna och dom vuxna, menar Tomas Jacobsson som har arbetat som skolsköterska på olika skolor i Borås i mer än tjugo år.
När det är jobbigt drabbas flickorna värst. Enligt Thomas Jacobsson får pojkarna fortfarande mest uppmärksamhet. Han träffar alltfler flickor med ätstörningar, flickor som skär sig och flickor som är så deprimerade att dom inte klarar av tillvaron.
Skolan är enligt läroplanen skyldig att ge varje elev den hjälp som hon eller han behöver. Men med dom tuffa ekonomiska förutsättningar som skolan har följs inte det, säger Thomas Jacobsson. Han är övertygad om att besparingarna kommer att kosta pengar senare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista