Alltfler fastnar i skuldfällan

Svenskarna blir ett alltmer skuldtyngt folk. Antalet ansökningar om betalningsförelägganden ökade med hela 12 procent under det första halvåret i år, jämfört med samma period förra året. Gunvor Pettersson på kronofogdemyndigheten i Borås ser tillgången till kredit som en av de främsta orsakerna till den kraftiga ökningen.

För den som är i behov av pengar snabbt är det inte särskilt svårt i dag. Det kan räcka med att slå upp en tidning, där folk lockas att ta lån på 100 000- 200 000 kronor. Det hela kan ordnas genom ett telefonsamtal.
Snabba lån med hög ränta, avbetalningar på mobiltelefoner och internetabonnemang är några av de faktorer som Gunvor Pettersson tror ligger bakom svenskarnas ökade skuldbörda. Siffrorna talar sitt tydliga språk. Under det första halvåret i år ökade antalet ansökningar om betalningsförelägganden med hela 12 procent, jämfört med samma period förra året. Räknat över en femårsperiod har antalet mer än fördubblats. 
Gunvor Pettersson på kronofogdemyndigheten i Borås har egentligen bara två råd för undvika att folk ska hamna i kronofogdens register.
-För det första måste man försöka ha en stabil ekonomi, och egentligen finns det bara ett enda kreditinstitut som folk ska vända sig till, och det är våra banker. Inget annat kreditinstitut är acceptabelt, säger Gunvor Pettersson på kronofogdemyndigheten i Borås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".