Bohusländska sopor skall värma Borås

De allt högre energipriserna har gjort att Borås Energi bestämt sig för att elda mer sopor i den nya förbränningsanläggningen.  Nyligen har Borås Energi tecknat avtal med Trestad om bohusländska sopor till anläggningen.

Det blir både industriavfall och hushållsavfall som ska värma boråsarna i framtiden. Hushållssoporna ska komma från Borås, Mark, Bollebygd, Trollhättan, Uddevalla och Vänersborg. Det är alla kommuner med en likartad sopsortering, något som ska ge de nya avfallsugnarna i Borås torra och energirika sopor.
I de nya avfallsugnarna, som ska börja testköras i höst, ska man huvudsakligen elda sopor och träflis. Värmen man får ska användas i fjärrvärmenätet. Men de senaste årens allt högre priser på bland annat flis har nu fått ledningen för Borås Energi att tänka om och nu tänker man öka mängden sopor i förbränningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".