Sjukvårdens utgifter för läkemedel minskar

För första gången på många år minskar sjukvårdens utgifter för läkemedel i Västra Götaland. Det handlar om den del av patienternas läkemedel som täcks av högkostnadsskyddet.

Alla kan vi plötsligt drabbas av sjukdom. Men för den som måste äta många och dyra mediciner för att hålla till exempel en svår kronisk sjukdom i schack, kan det bli riktigt dyrt. För att ingen ska behöva bli ruinerad av läkemedelsutgifter finns högkostnadsskyddet. Då träder landstinget in och betalar en del av dina läkemedel. Sedan 90-talet har de utgifterna skenat iväg för sjukvården i Västra Götaland.
Men år 2004 ser det ut som man har nått ett trendbrott. För första gången har kostnaderna minskat.
Men det handlar inte om att vi köper mindre medicin, däremot har den blivit billigare. Förra året gick patentet ut på flera stora läkemedel och ute på apoteken byter man konsekvent ut den föreskrivna medicinen mot billigare alternativ. Så från att kostnaderna har legat på en årlig ökning på 10-15 procent minskar de nu med en dryg procent i stället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".