Allt fler flyktingar håller sig gömda

Allt fler flyktingar håller sig gömda i Sverige efter att ha fått besked om att de inte får uppehållstillstånd. Förra året mer än fördubblades antalet asylansökande som är efterlysta av polisen för att de har avvikit efter att ha fått negativt besked på sin asylansökan. Vid det senaste årsskiftet var 7500 asylsökande efterlysta.

En av dem som håller sig gömda är 19-årige Burim och hans familj. Sedan tre månader tillbaka bor han i en litenenrumslägenhet på en ort i Västsverige tillsammans med sin bror, sina föräldrar och sin farmor och farfar.
-Vi är inne nästan hela tiden, säger Burim. Vi är rädda för att någon ska komma och hämta oss och kan inte gå ut.
På en madrass på golvet i den lilla lägenheten ligger farmor i familjen, som är förlamad. Resten av familjen sitter i de soffor och fåtöljer som står längs väggarna i vardagsrummet.
Det är en pressad familj, som nu har hållit sig gömd i tre månader. Flera av dem mådde dåligt redan innan avslaget kom från Migrationsverket, och som gömda, har de inte längre någon möjlighet till psykiatri eller psykologhjälp, vilket flera av dem skulle behöva. Mamman i familjen är den som mår allra sämst. Hon gråter mycket och har självmordstankar.
19-årige Burim och hans familj kommer från Kosovo och tillhör den etniska minoriteten Ashkali. Till Kosovo kan de inte skickas tillbaka, men Migrationsverket har beslutat att de i stället kan skickas till Serbien. Men enligt Burim och hans familj är de inte säkra där, och därför håller de sig gömda.
-Det är bättre än att åka tillbaka. De skickar oss tillbaka till helvetet, säger Burim.
Familjen väntar nu på svar på en ny ansökan som de har skickat till utlänningsnämnden.
Burim heter egentligen heter något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista