Jordbruksverket skjuter upp sista datum för sådd av fånggröda

Den senaste tidens regnande har lett till att många bönder inte hinner med sådden av den så kallade fånggrödan i tid. Det går att få EU-bidrag för fånggrödan, som man sår av miljöskäl. Men då måste man göra det före ett bestämt datum.

För att få jordbruksstöd när marken ligger i träda måste man etablera en så kallad fånggröda ett år i förväg. Fånggrödorna tar upp markens överskott på kväve och näringsämnen som annars rinner ut i vattendrag. En insats som alltså skonar miljön och som man sedan slutet av 90-talet har kunnat få EU-bidrag för.
Men efter sommarens skyfall har många bönder hört av sig till både jordbruksverket och länsstyrelsen eftersom de inte har kunnat så fånggröda i de vattensjuka markerna.
Därför har jordbruksverket nu beslutat att ge dispans i en månad för ett antal län, däribland Västra Götaland. Sista datum för att så fånggröda blir därför 15 augusti.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".