Revisorer kritiserar regionen

Sjukvården i Västra Götaland måste vänja sig vid att alltid ha ont om pengar. Det konstaterar regionens revisorer i en rapport. Samtigit kritiserar revisorerna beslutsfattarna i regionen för att göra för lite för att lösa problemen.

I år fattas det 650 miljoner kronor för regionen, den största delen inom sjukvården. Det här får i slutändan konsekvenser för patienterna, i form av nedskärningar eller omorganiseringar av vården.
Samtidigt finns det fortfarande på vissa håll i regionen en stor oförmåga att följa demokratiskt fattade beslut att spara på verksamheten, anser revisorerna. Främst är det då sjukvården i Göteborg som hamnar i skottgluggen, där arbetet med besparingar på ett par hundra miljoner lamslagits av politisk oenighet. 
Dessutom verkar det som om de stora besluten om att effektivisera sjukvården som ska fattas i höst, inte kommer att räcka till. Ytterligare obehagliga beslut måste komma, antyder revisorerna.
På samma gång oroas revisorerna också av att viktiga beslut skjuts upp. Det har redan beslutats om en skattehöjning för att klara ekonomin nästa år, men det är ännu inte bestämt hur stor den ska bli. Och beslutet om att omorganisera sjukhusen i stora delar av Västsverige flyttades från vårkanten till hösten. Revisorerna anser att den här väntan på viktiga beslut innebär en risk att utvecklingen stannar upp, eller kommer av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".