Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)

Allt fler brister i djurvården i regionen

Publicerat tisdag 12 april 2011 kl 07.34

Det omhändertogs många fler djur i Västsverige på grund av vanvård förra året än året innan. Bristerna i djurhållningen blev också fler.

Sen länstyrelserna tog över djurskyddet från kommunerna 2009 så fick Västra Götaland en kraftig ökning av antalet förelägganden om att rätta till bristerna.

Även antalet omhändertagna djur och djurförbud ökade i länet. Ökningen var större här än i övriga landet.

Enligt Jordbruksverket har det nya systemet börjat sätta sig och blivit mer effektivt.

– Vår bedömning är att djurskyddskontrollerna har blivit bättre generellt över landet, säger Björn Dahlén, djurskyddschef på Jordbruksverket.

I fjol utfördes 12 882 djurskyddskontroller i landet, något fler än 2009. Men antalet fall där man hittade brister ökade kraftigt. Antalet utfärdade förelägganden steg med 36 procent, till 1 452, och antalet omhändertagna djur steg med hela 54 procent, till 970.

Ungefär sex av tio kontroller i fjol utfördes efter anmälan till länsstyrelsen. Många av dem handlade om sällskapsdjur, ofta övergivna katter. Men generellt har fler insatser inriktats mot ägare med riskbeteenden, som inte ser till djuren på rätt sätt.

Färre kontroller
Länsstyrelserna tog 2009 över djurskyddskontrollerna från kommunerna. Kritik har riktats mot att det har givit långt färre kontroller. Men å andra sidan är det oklart vad som räknades som kontroller under den kommunala tiden, säger Dahlén. -Nu är det kontroller som är rapporterade och utförda enligt det system som uppfyller EU:s kontrollförordning.

Jordbruksverket tror inte djurhållningen har blivit sämre. Däremot bedöms systemet med länsstyrelser ha börjat bli inarbetat och hittat sina former.

"En enhetlighet"
Men samtidigt pekar Dahlén på ett projekt som ska genomföras i år i Jordbruksverkets regi, som bland annat ska förenkla och effektivisera hanteringen av anmälningar, ge bättre it-stöd och säkra upp bedömningarna.

Ett av målen med reformen var att skapa likhet inför lagen, och att djurskyddet ska tillämpas på samma sätt runt om i Sverige. -Vi bedömer att det har blivit en mer likriktad kontroll och högre kvalitet på den kontroll som har gjorts. Vi tror väldigt mycket på den här modellen med länsstyrelserna och att man med den lättare får en enhetlighet över landet, säger Dahlén.

Källa TT

FAKTA

Länsstyrelserna tog den 1 januari 2009 över ansvaret för djurskyddskontroller från kommunerna. 2008 utförde kommunerna 23 018 kontroller, vilket föll till 12 731 kontroller av länsstyrelserna 2009, men ökade till 12 882 kontroller i fjol. 2008 fanns 467 årsarbetskrafter för tillsyn i landet, vilket föll till 365 årsarbetskrafter 2009 och 239 årsarbetskrafter i fjol. 2008 omhändertogs 424 djur, vilket steg till 629 djur 2009 och 970 djur i fjol. 2008 utfärdades 212 beslut enligt djurskyddslagens 29 paragraf mot personer om förbud att ha hand om djur. 2009 och 2010 utfärdades 186 beslut per år om förbud att ha hand om djur enligt samma paragraf. Källa: Jordbruksverket. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".