Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Tillgången på organ har varit bättre i Västra Götaland än i resten av landet. Foto: Jack Mikrut/Scanpix
VÄSTRA GÖTALAND

Västra Götaland bra på organdonation

”Man tänker på organdonation dygnet runt”
1:30 min

Tillgången på organ för transplantation har hittills i år varit betydligt bättre i Västra Götaland än i övriga landet. Västra Götaland har tagit hand om organ från 19 donatorer, det kan jämföras med 16 i Uppsala, Stockholm och Malmö tillsammans.

– För att vi ska kunna ta tillvara organ måste en person avlida under de omständigheter som krävs för att kunna ta tillvara organ. Periodvis kommer många patienter som avlider på det sättet och och andra perioder kommer det inga, säger Bengt Åke Henriksson på Sahlgrenskas donationcentrum.

Hur kommer det sig att ni ändå lyckades med att få fram fler donatorer under årets tre första månader än man har gjort i övriga landet?

– Det är helt enkelt att man är observant och under dygnets alla tjugofyra timmar har tanken på organdonation i huvudet, säger Henriksson som menar att det positiva resultatet beror på både tur och skicklighet.

Under årets första kvartal låg Västra Götalandsregionen alltså bättre till än övriga landet när det gäller antalet donatorer, vilket gjorde att tillgången på organ tillfälligt har ökat. Men transplantationsköerna är oförändrat långa i Västra Götaland. 246 patienter väntar idag på en njure, tolv på ett hjärta och 36 patienter väntar på en ny lever.

Efterfrågan på organ ökar och tillgången på organ minskar stadigt och detta trots att allmänhetens inställning till organdonation har förändrats markant, säger Bengt Åke Henriksson.

– Tittar vi nu under första kvartalet är det ett fall som vi har haft som en person hade sagt att han inte ville donera sina organ. Och i de fall där man inte visste så har anhöriga inte lagt sitt veto utan de har agerat som om den avlidne var positiv och vi har kunnat ta tillvara organ. Befolkningen verkar tagit till sig detta, och i högre grad tagit reda på vad deras anhöriga tycker och i de fall de inte vet det så har man en positiv inställning till organdonation.

Maria Wendehög
maria.wendehog@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".